Fördelar och nackdelar med etanolkamin

Är du i valet och kvalet mellan en etanolkamin och en braskamin? Eller vill du kanske bara veta mer om etanolkaminens fördelar och nackdelar?

Etanolkamin som tänds

Inlägget innehåller en annonslänk för etanolkamin-shop . På så sätt kan vi utveckla sidan och driva den vidare och det kostar inget extra för dig.

Innehållsförteckning

Vi ger dig 6 fördelar och 2 nackdelar som kan vara bra att överväga innan du införskaffar en etanolkamin.

Vill du veta mer om etanolkaminer kan du även läsa vår köpguide samt vårt bäst i test av några av de bästa etanolkaminerna på marknaden.

Etanolkamin som brinner
Etanolkamin med keramiska stenar.

Fördelar med etanolkamin

En etanolkamin är lik braskaminen på många sätt. Den höjer mysfaktorn i hemmet och bidrar med extra värme. De är dock också olika på många sätt. Det är även dessa olikheter som ofta ses som fördelar med att ha en etanolkamin istället för en vedeldad kamin. Här är 6 av fördelarna:

1. Enkel att installera

Till skillnad från braskaminen behöver etanolkaminen ingen skorsten. En etanolkamin är därför mycket enklare att installera. Man behöver heller inte vänta på några tillstånd för att få installera kaminen.

Eftersom att detta är en skorstensfri kamin blir placeringen också mycket enklare. Den kan i stort sett placeras var som helst och du sköter enkelt installationen på egen hand utan att behöva anlita någon för att göra jobbet åt dig.

2. Ger lagom med värme

Ofta kan en braskamin höja temperaturen i rummet allt för mycket vilket gör att du måste släcka elden och samtidigt tappa mysfaktorn.

En etanolkamin har generellt lägre värmeeffekt än en vedeldad kamin. Däremot går värmen direkt ut i rummet. Du går alltså inte miste om någon värme som försvinner ut i skorstenen.

Värmen från en etanolkamin sprider sig därför snabbare samtidigt som den ger ifrån sig lagom med värme. Detta gör att du kan njuta av elden länge utan att riskera att temperaturen i rummet stiger för mycket.

3. Brinner utan rök och lukt

Etanolkaminen brinner med bioetanol som bränsle vilket inte ger ifrån sig någon rök och oftast heller ingen lukt. Du slipper alltså den vedeldade röken som gärna sätter sig i både kläder och möbler.

4. Enklare att hålla ren

Eftersom etanolkaminen drivs av alkohol bildas ingen aska och sot vilket gör den skorstensfria kaminen mycket enklare att underhålla.

5. Mindre miljöpåverkan

Bioetanol är organiskt och tillverkas av produkter såsom potatis och majs. Den är därför biologiskt nedbrytbar och utsläppet är därför oftast mycket renare än vid vedeldning.

Teoretiskt sätt släpper förbränning av etanol endast ut koldioxid och vattenånga vilket ungefär representerar utandningsluften från en människa.

Beroende på sammansättningen av bränslet och vilken förbränningstemperatur man kommer upp i kan dock även andra mer skadliga ämnen bildas. Det är därför viktigt att köpa bioetanol av god kvalitet.

Etanolkamin-shop rekommenderar en bioetanol med så hög alkoholhalt som möjligt för en så ren förbränning som möjligt, dock inte högre än 97,5% då tillverkningen då kräver väldigt mycket kemikalier.

6. Ingen vedklyvning

Du slipper ansträngande och tidskrävande klyvning av ved. Du sparar alltså på kroppen samtidigt som du får tid över för annat.

Majsfält som används till biobränsle.
Majsfält som används till biobränsle.

Nackdelar med etanolkamin

1. Farlig om man inte använder den på rätt sätt

Precis som med allt annat måste du vara påläst innan du börjar använda en etanolkamin. Något som är extra viktigt att tänka på är att aldrig fylla på bioetanol i en varm brännare. Detta kan vara mycket farligt och du måste därför vänta tills brännaren har svalnat innan du fyller på mer bränsle.

2. Brinner inte lika länge som en braskamin

En etanolkamin brinner i regel inte lika länge som en braskamin. Det finns självklart etanolkaminer som brinner länge också, vissa skorstensfria kaminer kan brinna så länge som i sex timmar.

En vanlig brinntid för en etanolkamin är dock mellan 2-3 timmar. Brinntiden beror på hur mycket bränsle brännaren rymmer samt hur bränsleeffektiv brännaren är.

Eftersom du måste vänta till brännaren har svalnat innan du fyller på med mer bränsle kan du ofta inte hålla igång elden lika länge som i en brasa. I brasan kan du istället fylla på med mer ved vid behov för att hålla igång elden, helt utan någon väntetid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Miniräknare och glödlampa på ett kollegieblock

Spara el – 13 tips hur du sänker elräkningen

Minska din elräkning utan att göra stora uppoffringar!

Här är tretton enkla tips som hjälper dig att komma igång. Alla dessa förändringar är lätta att göra och kommer att ha en verklig inverkan på din månatliga elräkning.

Läs mer »
Vedkorg

Vedkorg 4 bästa – Bäst i test 2023

Vi har sammanställt en lista över de bästa vedkorgarna baserat på design, praktiska egenskaper och kundrecensioner. Vi vill att du ska hitta den perfekta vedkorgen som gör det enkelt och bekvämt att förvara den ved du har klyvt. Det är därför vi har inkluderat en mängd olika designer i den här listan – så att du kan hitta den perfekta för ditt hem.

Läs mer »