Frosta av din frys: En enkel steg-för-steg guide

Att frosta av din frys är inte så svårt som man kan tro. Vår enkla steg-för-steg guide gör avfrostningen både snabb och smidig! Vi ger dig även små tips och tricks på hur minimerar frostbildningen och samtidigt håller nere energiförbrukningen. Så, låt oss komma igång!

Frosta av en frys
Innehållsförteckning

Steg-för-steg-guide: Så här frostar du av din frys

Steg 1: Stäng av frysen

Stäng av frysen och dra ut kontakten. Öppna sedan frysdörren och låt den stå öppen för att isen ska smälta så fort som möjligt.

Steg 2: Töm frysen och förvara frysvarorna kallt

Ta ut all mat och förvara den kallt. Det finns flera alternativ till hur du kan göra detta:

  • Utomhus: Det är optimalt att frosta av din frys under vintertid eftersom du då kan förvara dina frysvaror på balkongen eller uteplatsen.

 

  • Kylväska: En bra isolerad kylväska håller maten fryst under flera timmar. Utrusta gärna kylväskan med kylklampar för allra bästa effekt.

 

  • Plastpåsar: Ett annat alternativ är att lägga i frysvarorna i plastpåsar, knyta ihop dem och sedan försöka isolera kylan så gott det går genom att slå in dem i handdukar eller filtar.

 

  • Tidningspapper: Att vira in frysta varor i flera lager tidningspapper och förvara dem svalt är också effektivt för att hindra maten från att tina.
Avfrostad frys

Steg 3: Skydda golvet mot smältvatten

När isen smälter kommer denna att rinna ut på golvet. Lägg därför ut gott med handdukar nedanför och runtom frysen för att förhindra vattenskador.

Ge gärna handdukarna förstärkning genom att placera en långpanna precis nedanför dörröppningen som kan fånga upp stora delar av vattnet.

Du kan även låta nedersta förvaringslådan i frysen stå kvar så hjälper denna till att fånga upp mycket vatten innan det rinner ut ur frysen.

Steg 4: Låt isen smälta

Nu är det bara att låta tiden ha sin gång. Glöm dock inte att hålla uppsikt över frysen ifall du behöver tömma smältvattnet och byta ut handdukarna emellanåt.

Vill du frosta av frysen extra snabbt kan du ta till något av dessa enkla knep:

  • Kokhett vatten: Koka upp vatten i en eller flera kastruller och ställ in i frysen. Stäng frysdörren och låt den varma vattenångan snabba på smältprocessen. Byt ut med nytt varmvatten emellanåt.

 

  • Skrapa: När isen börjat smälta något kan du ta hjälp av en degskrapa för att försiktigt skrapa bort större delar av isen. Använd aldrig metallredskap eftersom det kan skada frysen!

Steg 5: Rengör frysen och sätt på strömmen

Torka rent insidan av frysen med varmt vatten och milt rengöringsmedel. Om frysen luktar illa kan du även använda en blandning av varmvatten och bikarbonat för att torka rent invändigt. Detta kommer att ta bort den dåliga lukten.

Rengör också galler, förvaringslådor och hyllor noggrant. Glöm inte att även rengöra gummilisterna runt om.

Sätt sedan på strömmen igen. Det är viktigt att både insida och inredning är helt torr innan du gör detta. Annars bildas det snabbt ny frost och is.

Steg 6: Sätt tillbaka och sortera frysvarorna

När frysen återställts till rätt temperatur kan du sätta tillbaka frysvarorna igen. Passa gärna på att sortera matvarorna så att du enklare kan hålla ordning i frysen.

Töm frysen när du frostar av den

Hur man organiserar sin frys efter avfrostning

När du har avfrostat din frys är det också en bra tid att organisera den för att undvika att isuppbyggnaden återkommer och för att göra det lättare att hitta maten du behöver.

Här är några tips för att organisera din frys. Vi har även skrivet en guide om hur du organiserar maten i kylskåpet.

Tips för att organisera maten i frysen

För att organisera maten i din frys kan du använda följande tips:

  • Använd förvaringslådor eller korgar för att hålla maten organiserad.
  • Sortera maten efter typ, till exempel grönsaker, frukt, kött och fisk.
  • Placera maten som behöver användas längst fram i lådan så att denna används först.
Organiserad frys

Hur man förhindrar att frost återkommer

Det är i stort sett omöjligt att förhindra uppbyggnaden av frost helt och hållet. Det finns dock några enkla knep du kan ta till för att sakta ner frost bildningen. Frost bildas av fukt så du vill minimera möjligheterna för fukt att ta sig in i frysen.

Varje gång du öppnar frysen stiger temperaturen vilket snabbt gör att det bildas fukt. Fukten tar sig även in i frysen från luften när du öppnar frysdörren.

Ha därför alltid öppet frysdörren så lite som möjligt och förpacka alltid maten väl så att det inte läcker ut fukt när den fryses ned.

Slipp att frosta av frysen helt och hållet

Om du vill slippa att frosta av frysen finns det idag gott om självavfrostande frysar att välja bland. Dessa frysar har ett inbyggt nofrost-system som hindrar frosten från att bildas.

Detta är mer eller mindre standard för frysskåp idag medan det är något mindre vanligt bland kombinerade kyl och frysskåp.

Vill du byta ut din nuvarande frys mot en självavfrostande får du gärna läsa vårt bäst i test av frysskåp. Alla modeller som vi jämfört frostas av automatiskt.

Vad händer om man inte frostar av frysen regelbundet?

Att frosta av sin frys regelbundet är en viktig del av underhållsprocessen för att se till att den fungerar som den ska och håller länge. Om man inte frostar av frysen regelbundet kan det leda till flera problem som i sin tur kan påverka dess livslängd.

Om du letar efter en ny kyl och frys kan du överväga ett kyl och frys paket med nofrost-teknik. Dessa är helt frostfria och behöver inte avfrostas manuellt.

Frost minskar frysen effektivitet

När is byggs upp i frysen blir det svårare för luften att cirkulera och kyla maten. Detta gör att frysen måste arbeta hårdare för att upprätthålla rätt temperatur. Ju mer is som byggs upp, desto mindre effektiv blir frysen.

Frost ökar energiförbrukningen

När frysen får arbeta hårdare ökar energiförbrukningen. Detta resulterar i högre elkostnader.

Frost kan minska livslängden

Om frysen tvingas utstå frost under en längre kommer den ökade ansträngningen med största sannolikhet resultera i att frysen lägger av i förtid. Det är därför extra viktigt att frosta av frysen med jämna mellanrum.

Genom att frosta av frysen minskar du energiförbrukningen, förhindrar skador på komponenter och ser till att frysen fortsätter att fungera effektivt.

Frost i en frys

Vanliga frågor och svar

Generellt sett rekommenderas  att man frostar av sin frys minst en gång om året för att hålla den i toppskick och förlänga dess livslängd.

Du bör dock alltid frosta av frysen så fort som möjligt när du märker att frosten byggt på sig så mycket att det börjar bli ett problem. Vid en centimeters frostbildning brukar det vara lagom att frosta av frysen, men gärna tidigare än så.

Märker du av att frysen inte kyler lika effektivt längre är det stor risk att det beror på för mycket frostbildning – frosta av frysen så fort som möjilgt!

Många tipsar om att använda en hårfön för att smälta ner frosten extra fort. Detta är dock ingenting vi rekommenderar av säkerhetsskäl.

Ställ hellre in en kastrull med kokhett vatten i frysen eller använd en gummispatel för att skrapa bort is och frost.

Nej, de flesta kombinerade kylar och frysar har separata på- och avknappar. Du kan alltså stänga av frysen för avfrostning och samtidigt låta kylskåpet vara på.

För att frosta av en frysbox följer du samma steg för att frosta av ett vanligt frysskåp. Eftersom en frysbox är utformad som ett badkar i formen töms dock smältvattnet på ett annorlunda sätt. Vanligtvis är en frysbox utrustad med ett dräneringshåll eller utlopp som du öppnar upp så att smältvattnet kan rinna ut.

För de boxar som saknar dräneringshål behöver du ta hjälp av ett kärl för att tömma vattnet om frysboxen bildat väldigt mycket frost. I andra fall kan det räcka att du torkar torrt boxen direkt med hjälp av handdukar. Glöm dock inte att rengöra och torka torka torrt ytterligare en gång i detta fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *