Barnvagnshjul: För- och nackdelar med olika hjultyper

I jakten på barnvagn kommer du att stöta på begrepp som EVA-hjul, lufthjul och swivelhjul – men vad är egentligen skillnaden och vad ska du välja? Vi ger dig klarhet i de olika hjultyper som finns att välja på och kikar närmare på deras för- och nackdelar för att göra ditt val enklare!

Barnvagnshjul

Innehållsförteckning

Olika typer av hjul för barnvagnar

Vilken typ av hjul din barnvagn har är avgörande för körkänslan av vagnen och hur lätt den är att köra på olika underlag. Hjulen kan i värsta fall även påverka säkerheten hos barnvagnen om man kör dem på fel underlag.

Det är därför viktigt att ha förståelse för vilka olika typer av barnvagnshjul som finns och vilka för- och nackdelar de har innan du väljer din barnvagn.

Det finns två olika huvudtyper av hjul att välja på – lufthjul och punkteringsfria hjul. Det finns dock även flera underkategorier till de punkteringsfria hjulen som kan göra det hela lite klurigare.

Vi ska dock göra vårt bästa för att reda ut de olika begreppen! De vanligaste hjultyperna som du bör känna till och som vi kommer att titta närmare på är:

  • Lufthjul
  • EVA-hjul 
  • Skumfyllda hjul 
  • PU-hjul
  • Swivelhjul

Lufthjul

Lufthjul till barnvagnen fungerar på samma sätt som ett cykelhjul. De har alltså en ventil utvändigt som används för att fylla på hjulet med luft.

Utsidan av hjulet är tillverkat i gummi vilket ger ett bra grepp på olika underlag. Kombinationen av gummit och luften inuti resulterar dessutom i en mjuk och följsam körning till skillnad från punkteringsfria hjul som ofta upplevs som stummare.

Luftfyllt hjul

Fördelar med lufthjul

  • Ger ett bra grepp i snö: Gummit ger ett bra fäste på snötäckt underlag och ser dessutom till att snön inte klumpar sig fast i hjulen och hämmar körningen.

 

  • Kör bra på olika typer av terräng: Precis som en cykel så tar sig en barnvagn med lufthjul fram bra även på grusiga vägar och annat ojämnt underlag utan problem.

 

  • Ger ett mjukt gung när du kör: Gunget som du får när du kör är en stor anledning till varför många föredrar lufthjulen framför de punkteringsfria. Luften gör nämligen hjulen mjukare och mer följsamma vilket också gör att många upplever att vagnen blir lättare att styra.

 

  • Du kan själv välja hur hårda hjulen ska vara: Eftersom du fyller hjulen med luft kan du själv välja hur fasta de ska vara och hur mycket gung du ska få ut. Ett hårdare hjul rullar lättare medan ett lite mjukare hjul ger mer gung och bättre dämpning.

NACKDELAR MED LUFTHJUL

  • Kräver underhåll: Lufthjulen kräver mer underhåll än de punkteringsfria hjulen eftersom de behöver pumpas med luft med jämna mellanrum.

 

  • Kan få punktering: Rädslan för att få punktering gör att många hellre väljer en barnvagn med punkteringsfria hjul. Gummit är dock väldigt tåligt och det ska mycket till för att det ska gå hål på ett luftfyllt barnvagnshjul.

Punkteringsfria barnvagnshjul

Punkteringsfria hjul kan aldrig få punktering. De är alltså mycket tåliga och kräver mindre underhåll än lufthjulen eftersom de inte behöver fyllas på med luft.

Punkteringsfria hjul kan dock vara tillverkade i olika material och har därför fått olika namn – EVA-hjul, skumfyllda hjul och PU-hjul.

EVA-hjul

EVA-hjul är helt gjorda i plast och är därför hårdare än lufthjul. De kan antingen vara gjutna i plast rakt igenom eller ha en luftkanal på insidan vilket gör hjulet något lättare.

Hjul med luftkanal har också en tendens att låta något mindre när de körs än de som är helt solida.

Plasten ger dock en stummare yta för vagnen att köra på vilket gör att körkänslan inte blir lika följsam som med lufthjul.

Ska du köra på ojämnt underlag bör du därför se till att barnvagnen har bra fjädring som kan neutralisera lite av stumheten från de hårda hjulen.

Fördelar med EVA-hjul

  • Kräver mindre underhåll än lufthjul: Eftersom hjulet är tillverkat i plast behöver du aldrig vara orolig för att få punktering. Du slipper dessutom att fylla dem med luft med jämna mellanrum.

 

  • Väger väldigt lite: Att hjulen är lättviktiga innebär också att hela vagnen blir mycket lättare vilket är en fördel när du ska styra barnvagnen. Eftersom EVA-hjul är så lättviktiga används de ofta hos resevagnar, men är även populära hos vanliga barnvagnar.

 

  • Bra för stadskörning: De lätta och smidiga hjulen är perfekta för stadskörning och ger en jämn och stabil körning.

Nackdelar med EVA-hjul

  • Stenar kan fastna i dem: Det är inte ovanligt att smågrus och sten biter sig fast i hjulet. Oftast sitter de ytligt och kan enkelt petas bort, men ibland kan de bita sig in rejält och i värsta fall leta sig in till luftkanalen (om det finns någon).

 

  • De kan behövas bytas ut: EVA-hjul slits med tiden vilket innebär att du kan behöva byta ut dem. Detta brukar dock inte behövas förrän efter ett par år.

 

  • Ger sämre grepp än hjul med gummi: Plasthjul är lite halare än de av gummi och kan därför vara lite svårare att köra på vintern om det är halt ute.

Skumfyllda hjul

Skumfyllda hjul har en utsida av gummi precis som lufthjulet, men är fyllda med skum istället för luft.

Detta innebär att de är mjukare och mer följsamma än EVA-hjulen, men samtidigt hårdare än lufthjulen. Gummit ger dock de skumfyllda hjulen samma starka grepp som lufthjulen har.

Eftersom både skumfyllda hjul och lufthjul har ett hölje av gummi ser de i princip likadana ut. Den enda skillnaden är att de skumfyllda saknar ventil.

Skumfyllt hjul barnvagn

Fördelar med skumfyllda hjul

  • Fastnar inget grus i dem: Till skillnad från EVA-hjulen fastnar det aldrig sten och grus i skumfyllda hjul vilket gör att du slipper störande knaster och onödiga skador på hjulen.

 

  • Ger ett bra grepp på olika underlag: De skumfyllda hjulen kör bra och stabilt i olika terräng och passar bättre för körning utanför stan än vad de punkteringsfria EVA-hjulen gör.

 

  • Kräver mindre underhåll än lufthjul och EVA-hjul: Du slipper inte bara oroa dig för punktering och påfyllning av luft utan du slipper även det ständiga plockandet av gruskorn som fastnat i hjulen.

Nackdelar med skumfyllda hjul

  • Väger mycket: De skumfyllda hjulen är de tyngsta vilket innebär att de tillför mest extra tyngd till barnvagnen.

 

  • Är hårdare än lufthjulen: De skumfyllda hjulen kräver extra mycket fjädring för att körningen ska upplevas mjukare.

PU-hjul

PU-hjul består av en mjukare och ännu tåligare plast än EVA-hjulen. En annan fördel gentemot EVA-hjulen är att det inte fastnar något grus i dem.

PU-hjulen är fortfarande ganska nya i barnvagnsvärlden, men har använts länge för andra typer av hjul såsom hos rullskridskor.

Fördelar med PU-hjul

  • Lättviktiga: Precis som EVA-hjulen väger PU hjulen väldigt lite vilket ger vagnen en lägre totalvikt.

 

  • Tåliga mot slitage: PU-hjul kan aldrig få punktering och samlar inte på sig sten och annat som sliter på hjulen. De är därför otroligt hållbara.

 

  • Kräver väldigt lite underhåll: Eftersom de är så slittåliga löper de väldigt liten risk för att behöva bytas ut.

Nackdelar med PU-hjul

  • Inte lika bra grepp som gummihjul: Eftersom de är tillverkade i plast ger de inte riktigt lika bra grepp som lufthjul och skumfyllda hjul. Detta kan vara till en nackdel på hala underlag.

Swivelhjul

Swivelhjul är ett begrepp som används för svängbara hjul. I dag har de flesta barnvagnar svängbara framhjul för att underlätta styrningen av vagnen.

Tack vare de svängbara framhjulen räcker det att du styr vagnen åt det håll du vill gå åt. Du slipper alltså att häva vagnen varje gång du vill byta riktning.

Många barnvagnar erbjuder även möjligheten att låsa de svängbara hjulen för ökad stabilitet på ojämnt underlag.

Fördelar med swivelhjul

  • Enklare att navigera i stadsmiljö: Swivelhjul  gör det lättare att svänga och styra vagnen på trånga gator. De är därför extra tacksamma för dig som bor i stan.

 

  • Kräver mindre ansträngning: En annan stor fördel är att du slipper att ”lyfta” framdelen på vagnen varje gång du ska svänga. Istället kan du styra vagnen i önskad riktning helt utan ansträngning.

Nackdelar med swivelhjul

Sämre stabilitet i terräng: Eftersom hjulen inte har någon fast position kan de bli lite vingliga när du kör på ojämnt underlag. De flesta swivelhjul går dock att låsa i framåtläge, men blir ändå inte fullt lika stabila som de som saknar svängbarhet.

Sammanfattning

Oftast kan man inte välja vilken typ av hjul man vill ha till sin barnvagn utan barnvagnen brukar oftast vara designad med en särskild typ av hjul.

Det är dock bra att vara medveten om de olika hjultyperna så att du vet vad det innebär för kontrollen och körkänslan av vagnen innan du köper den.

Är du mitt i jakten på en barnvagn kanske vårt bäst i test för duovagnar kan vara intressant? Där har vi gjort en jämförelse av 5 olika barnvagnar så att du lättare ska hitta den bästa barnvagnen för just dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *