Barnvagnens säkerhet – Vad alla föräldrar bör veta

Att välja en barnvagn är ett av de första viktiga besluten som du kommer att fatta som förälder, men hur vet du egentligen om barnvagnen är säker? Vi tipsar om grundläggande säkerhetsfunktioner samt vanliga säkerhetsrisker att hålla utkik efter så att du vet vilka vagnar du ska undvika.

Barnvagn säkerhet

Innehållsförteckning

Grundläggande säkerhetsfunktioner i barnvagnar

Innan du börjar söka efter den bästa barnvagnen för dig är det viktigt att ha en förståelse för de essentiella säkerhetsfunktionerna som varje barnvagn bör ha.

Dessa inkluderar bromssystem, sele, hjul och fjädring samt viktbegränsningar.

Bromssystem

Ett effektivt bromssystem är avgörande för en säker barnvagn. Bromsen bör vara lätt att komma åt och enkel att både låsa och låsa upp.

De flesta barnvagnar idag har fotbroms, men det finns även barnvagnar med handbroms eller både och. 

Fotbroms

Fotbromsen är allra vanligast och fungerar oftast som en pedal som du trampar på för att låsa vagnen.

Upplåsningen kan dock se lite olika ut från modell till modell. Vissa modeller låses upp genom att du trampar på pedalen igen medan andra behöver låsas upp med foten underifrån.

En nackdel med de bromsar som låses upp underifrån är att de kan skava på ovansidan foten vilket både kan göra ont och skada skorna du har på dig.

Handbroms

Idag är det väldigt ovanligt att få tag på en barnvagn som endast har handbroms. De som har handbroms har alltså oftast fotbroms också.

Vissa varumärken erbjuder även att köpa till en separat handbroms som du kan fästa på din barnvagn om du vill ha en kombination av båda bromssystemen.

Säkerhetssele

Selen är en annan grundläggande funktion som är avgörande för säkerheten. Dessutom spelar den en stor roll i hur bekväm vagnen är att sitta i.

De flesta barnvagnar idag har 5-punktssele för att ge allra bästa stöd. En 5-punktssele spänner fast ditt barn från fem olika håll och fäster runt midjan, mellan benen och över båda axlarna.

Eftersom selen spänner åt från så många olika håll minimeras risken för att ditt barn faller ur om vagnen välter.

Kontrollera gärna att fästet känns robust och att det är svårt för ditt barn att låsa upp selen på egen hand.

Selens komfort

Den grundläggande funktionen för en 5-punktssele ser densamma ut mellan olika modeller, men komforten kan variera.

Det kan därför vara bra att se till att selen är bekväm att ha på sig. Vissa selar har till exempel ett vadderat skydd längs baksidan av remmarna vilket hindrar den från att skära in och skapa obehag.

Många 5-punktsselar har också vadderade kuddar längs axelremmarna för extra skydd.

Andra modeller som bara består av remmar kan vara betydligt obehagligare att ha på sig.

Kontrollera därför så att remmarna är vadderade samt hur kraftiga de är. Mer rejäla remmar är i regel bekvämare att ha på sig än tunna.

Barnvagnshjul och fjädring

Barnvagnens hjul och fjädring spelar en stor roll för både stabilitet och komfort, men också för säkerheten.

Det är därför otroligt viktigt att välja en barnvagn med rätt hjul och fjädring för det underlag som du kommer att köra på.

Välj hjul för rätt terräng

En barnvagn som är anpassad för stadskörning har oftast mindre och smidigare hjul än en vagn som är lämpad för terrängkörning.

Kör du då stadsvagnen på en väldigt grusig väg kommer inte bara vagnen att bli svår att styra, den kommer också bli ostabil vilket ökar risken för olyckor.

Större hjul ger alltså en jämnare körning, inte minst på ojämna ytor. Kör du ofta i tuff terräng kan det även vara bra att välja en barnvagn med punkteringsfria hjul för att undvika att råka ut för punktering.

Många vagnar har svängbara framhjul vilket gör det lättare att styra vagnen i olika riktningar. Se dock gärna till att de går att låsas i framåtläge.

Detta ger dig nämligen mer kontroll över vagnen på ojämnt underlag.

Se till att barnvagnen har tillräckligt med fjädring

Barnvagnar avsedda för terräng bör också ha en bra fjädring som är tillräckligt robust för att absorbera stötarna från det ojämna underlaget.

Kika gärna därför efter barnvagnar med fyrhjulsfjädring för en så bra dämpning som möjligt. Då får du dämpning både fram och bak vilket ger en smidigare körning.

För stadsvagnar som oftast kommer att köras på asfalt räcker det oftast med tvåhjulsfjädring.

Idag finns det dock även många allroundvagnar på marknaden som är avsedda för att kunna köras på alla typer av underlag. Dessa har oftast fyrhjulsfjädring.

Viktbegränsning för barnvagnen

För att säkerställa säker användning av barnvagnen är det viktigt att följa tillverkarens ålders- och viktgränser för din specifika modell.

De flesta barnvagnar är utformade för användning från nyfödd ålder upp till 3-4 år, men alla vagnar har specifika viktbegränsningar.

Det är därför viktigt att inte överskrida denna för att undvika olyckor.

De barnvagnar som finns på marknaden idag ska enligt europeisk säkerhetsstandard vara anpassade för att klara en maxvikt på antingen 15 eller 22 kilo och ingenting däremellan.

Säkerhetsstandard EN 1888-1 ställer krav på vagnar med maxlast upp till 15 kilo medan EN 1888-2 avser vagnar med en maxlast upp till 22 kilo.

Den senare standarden är relativt ny och sedan den kom har de flesta barnvagnar som finns på marknaden idag anpassats till att kunna klara av 22 kilo.

Vanliga säkerhetsrisker hos barnvagnar

Även om en barnvagn uppfyller alla krav finns det alltid vissa säkerhetsrisker som du behöver vara uppmärksam på.

Det kan exempelvis uppstå olyckor om selen inte används på rätt sätt eller om vagnen belastas på fel sätt.

Det är därför otroligt viktigt att göra allt du kan för att minimera dessa säkerhetsrisker.

Risk för vältolyckor

Det är alltid viktigt att se över barnvagnens stabilitet. Tänk därför över hur du placerar din packning i vagnen så att du inte riskerar att felbelasta den.

Generellt är barnvagnar med tre hjul mindre stabila än de med fyra hjul. Det är därför extra viktigt att tänka på hur du belastar dessa vagnar.

Om du bor i ett område med mycket terräng och stabiliteten är extra viktig för dig kan det vara bra att välja en barnvagn med bred hjulbas och ett rejält chassi.

Detta gör vagnen mindre benägen till att välta och orsaka fallolyckor. De kan dock även vara lite svårare att hantera eftersom de både är större och tyngre.

Slarvig användning av selen

Allt för många olyckor relaterade till barnvagnar sker på grund av felaktig eller helt avsaknad användning av selen.

Det är otroligt viktigt att alltid fästa ditt barn i selen även om ni bara ska färdas en kort sträcka – man vet aldrig när olyckan är framme.

Klämrisk

De flesta barnvagnar har rörliga delar såsom justerbara fotstöd eller suffletter som kan fällas upp och ned.

Detta innebär i värsta fall också små utrymmen där ditt barn kan stoppa in fingrarna och klämma sig. Det gäller därför att vara uppmärksam på var dessa små utrymmen finns så att ni kan undvika sådana skador.

Risker med duo- och kombivagnar

Duo- och kombivagnar är otroligt praktiska eftersom de kan användas under så pass lång tid.

Många av dessa kan dessutom även användas med babyskydd vilket ökar användningsområdet ännu mer.

Det är dock otroligt viktigt att se till att se till att de delar du byter ut på chassit monteras fast ordentligt varje gång för att undvika olyckor.

Har du en kombivagn är det dessutom otroligt viktigt att se till att liften i barnvagnen inte kan glida ur när den lyfts upp för trappor och liknande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *